Julcsikadaania

Utolsó kommentek

  • julcsikadaania: A cikk alapján a nálunk használatos háttérképek valóban, de maga a kártya?! (2014.07.18. 08:34) csupa csalódás
  • hkristof: Ahol szervusszal köszönnek, ilyen kártyát használnak. Amúgy magyar találmány a bajor kártya: en.w... (2014.07.15. 21:22) csupa csalódás
  • julcsikadaania: @madridilány: nahát, te madridilány, blogszerkesztés közben én csak most látom (vagy már elfelejte... (2014.04.22. 07:41) Picinép
  • madridilány: Menni fog ez Julcsi, csak így tovább! Havazni meg nem fog, én is eldöntöttem, hogy Madridba addig ... (2012.10.24. 10:57) harmadszor
  • julcsikadaania: Köszönöm szépen, kedves Azonosítatlan Blogolvasó! :) (2012.10.24. 00:22) utolsó első
  • Utolsó 20

Címkék

2012.03.05. 20:33 julcsikadaania

grine vagy græde

A rádióban ma reggel azt mondták, ma van az évnek az a napja, amikor Dánia valamennyi lakosa vagy nevet (grine) vagy sír (græde).

Ma van ugyanis a régen várt nap, amikor is hivatalosan is megtekinthető a tavalyi adóbefizetés eredménye, ami azt jelenti, hogy a "dán NAV" honlapján bejelentkezve ki-ki letöltheti az adóelszámolását, és ami a dolognak az izgalmát okozza: Megtudhatja, kap-é vajon vissza és ha igen, mennyi pénzt a tavalyi adójából, avagy sürgős jelleggel azonnal komoly összegeket kell-e befizetnie.

Ahogy egyik kollégalány mondta ma, izgisebb ez a mai nap, mint a lottó.

Talán azért is, mert a nyerésnek kábé ugyanakkora esélye van.

A dolog súlyát jelzi, hogy bár a mai az első nap, amikor garantáltan elkészültek az elszámolások, igazából elsejétől már folyamatosan lehetett csekkolgatni. Ma reggel a "dán NAV" munkatársa a már említett rádióműsorban közölte, hogy elsejétől máig 1,2 millió (Dánia TELJES lakossága 5 millió!) adóelszámolást nyitottak meg, és 800 ezer, az idei évre vonatkozó "ilyennek saccolom az idei évi bevételemet, ennek fényében adóztassatok"-nyilatkozatot nyitottak meg. Jelentem, én 1-1, tegnapelőtti megnyitással mindkét számot gyarapítom.

Szóval izgulnak a dánok, hogy mi jár nekik vagy mit vonnak még, mert elég komoly pénzekről van szó, és elég nehéz megsaccolni, hogy melyik irányba fog eldőlni a mérleg. Annyira bonyolult az adórendszer, hogy a legkisebb jövedelem-ingadozás is hatással van az ember adójára, így elég ügyesnek kell lenni, hogy ne érje az embert nagyobb meglepetés. Jobb esetben jó meglepetés, de hát ez azért legyünk őszinték, a ritkábbik eset. Ennek fényében már pénteken megjelent a Fácsén különböző ismerőseim státuszjelentésében, hogy "már lefagyott az adóhatóság honlapja" (én szombat hajnalban gond nélkül be tudtam jelentkezni), ma pedig ez az ablak fogadott: 

  Vagyis "A sorban 11176-an állnak előtted. Előre láthatólag 17:20-kor jutsz be, ami 4 perc múlva van." Nem tudom miért, de irtó viccesnek találtam ezt az üzenetet, talán mert még nem láttam ilyet, hogy honlap sorba állítson, vagy mert annyira abszurdnak tűnt, hogy bár 11176-an állnak előttem, azért 4 perc múlva bejuthatok. Bár a bankban is ilyen gyorsan menne! Meg még jó, hogy közben nem játszotta az oldal a Für Elise-t, majd mondta be percenként, hogy "Valamennyi munkatársunk foglalt, kérjük, várjon a kezelő bejelentkezésére". Mondanom sem kell, hogy 4 percet sem volt kedvem várni egyébként, ennire durván elkényeztetődtem ez alatt a rövid idő alatt ebben az országban, ahol normál esetben minden annyira olajozottan és azonnal történik. :)

 u.i. Csak mert ide passzol, tájékoztatásul még elmondom azért, hogy én idén (is) sírok: majdnem egy egész havi (nettó) bevételemnek megfelelő összeget kellett még ráfizetnem az adómra, de ugyanakkor nem ért nagy meglepetésként a dolog, mert a koliban tartott idegenvezetéseket bruttóban fizetik ki, úgyhogy mindig félre kell(ene) tenni a felét adóra. Hát, majd jövőre úgy csinálom persze.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://julcsikadaania.blog.hu/api/trackback/id/tr194291300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása